STAR UP SOC – KOROŠKA 1

NOVICE

EU projekt, moj projekt 2019
11.-18. maj ’19
V tednu EU projekt, moj projekt 2019 smo se predstavili v centru Slovenj Gradca.
Preberite, kaj so napisali o nas.

2. julij ’19
Sodelovali smo na seminarju, kjer nam je bivši direktor kadrovske službe mag. Klemen Žibret povedal vse o najboljših prijavah na zapositve, pripravah na razgovore in o tem, kakšne delavce v resnici potrebujejo delodajalci. Predavanje je bilo zelo poučno in upamo, da bomo novo znanje uspešno izkoristili v praksi.

10. junij ’19
Udeležili smo se delavnice “Dostopnost za vse”. Direktor podjetja nam je naprej razložil pojme poklicne in zaposlitvene rehabilitacije in prikazal rezultate uspešnosti, nato pa smo stopili v čevlje invalidov in se preizkusili pri različnih nalogah (previjanje otrok z eno roko, udeležba v igrah za slepe, vožnja z invalidskim vozičkom in še mnogo drugih stvari). Delavnica je bila zelo poučna, saj smo prvič spoznali, kako se pri osnovnih življenjskih opravilih počutijo invalidi.

4. junij ’19
Udeležili smo se predstavitve zaposlitvene rehabilitacije, ki jo je predstavil Zavod Ruj. Ogledali smo si delo rehabilitantov, njihove izdelke in se pogovorili o možnostih vključitve.

31. maj ’19
Pridružili smo se III. OŠ Slovenj Gradec in z otroki s težavami v duševnem zdravju ustvarjali različne izdelke, igrali različne športne igre ter pekli palačinke.
Kasneje smo se udeležili še delavnice ob svetovnem dnevu brez tobaka, preizkusili vsebnost monoksida v naših pljučih in sprejeli nasvete za zmanjšanje kajenja.

20. maj ’19
Pod mentorstvom slikarja Jožeta Kremžarja smo se učili slikarske tehnike risanja z akvareli. G. Jože je bil navdušen nad našimi izdelki in nas povabil tudi na njegovo naslednjo delavnico.

16. maj ’19
V sklopu ‘EU projekt – Moj projekt’ smo organizirali delavnico in športne igre za otroke s težavami v duševnem zdravju iz III. OŠ Slovenj Gradec. Otroci in naši udeleženci so se preizkusili v različnih igrah, pri tem so sodelovali tudi mimoidoči. V delavnici smo izdelovali magnetke iz mavca. Druženje je potekalo v veselem vzdušju, naklonjeno nam je bilo tudi vreme. Zaradi dobrega počutja vseh udeleženih smo se odločili, da konec meseca druženje ponovimo.

15. maj ’19
Sodelovali smo na tednu vseživljenskega učenja, pod vodstvom Mocisa Slovenj Gradec. Na paradi učenja sta nastopala tudi Jadranka Juras in Zlatko. Slogan tokratnega dogodka je bil “Mar mi je”. Tudi naši udeleženci so sporočili, za kaj jim je mar.

13. maj ’19
Ustvarjali smo z dasmaso. Udeleženci so prikazali precejšnjo mero ustvarjalnosti.

10. maj ’19
Preizkusili smo se na testu hoje na 2 km, bili na delavnici o preventivnem pregledu debelega črevesa ter naredili analizo telesne sestave.

9. maj ’19
Udeležili smo se seminarja o prepoznavanju motenj v duševnem zdravju. Odlične delavnice, ki jih priporočamo vsakomur. Hvala organizatorju OMRA!

8. maj ’19
S skupino nordijske hoje smo šli na križev pot do mestnega gradu. Vreme je bilo kot naročeno za tak pohod, pomagale so nam tudi palice, saj je bila pot ponekod zelo strma.

25. april ’19
Diplomirana dietetičarka Anja Lenart nam je razložila vse o zdravi prehrani. Sestavljali smo dnevne krožnike, ki zadostijo našim prehranskim zahtevam in izvedeli kakšne vrste hrane nikakor ne smemo zaužiti v večjih količinah.

24. april ’19
Priključili smo se tečaju nordijske hoje, ki ga vodi inštruktorica Danica Repas. Nordijska hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih in dostopnih telesnih aktivnosti. Na tečaju, ki bo potekal enkrat na teden, se bomo učili pravilne in učinkovite hoje s palicami.

19. april ’19
Temeljni postopki oživljanja
Diplomirana medicinska sestra nas je poučila o temeljnih postopkih oživljanja. Na koncu smo še sami izvajali pravilni postopek oživljanja in se naučili vse o rokovanju z defibrilatorjem.

18. april ’19
Barvanje pirhov
Pred velikonočnimi prazniki smo po tradiciji barvali jajca in nastalo je nekaj lepih izdelkov.

9. april ’19
Udeležili smo se delavnice Krepitev spomina pod vodstvom diplomirane psihologinje Špele Šipek. Spoznali smo nove tehnike pomnenja in ugotovili, da je za dober spomin potrebno veliko vaje.

1. april ’19
V Andeškem hramu smo se družili in ustvarjali z učenci III. OŠ Slovenj Gradec. Druženje z osebami z motnjo v duševnem razvoju je bila lepa izkušnja, zato smo se dogovorili, da se kmalu ponovno srečamo in ustvarimo še kaj lepega.

19. marec ’19
S svojimi izdelki smo sodelovali na Jožefovem sejmu v Slovenj Gradcu. Kljub mrazu smo ohranjali pozitivno energijo in obiskovalcem ponujali slike, magnetke in voščilnice za prihajajočo Veliko Noč.

14. marec ’19
Svetovni dan ledvic
Ob svetovnem dnevu ledvic smo obiskali zdravstveni dom v Slovenj Gradcu, kjer so nam preverili vsebnost beljakovin v seču, izmerili krvni tlak ter sladkor v krvi.

8. marec ’19
Za osmi marec smo moški udeleženci programa ženskam podarili rože, ki so jih sami naredili.

26. februar ’19
Ob reki smo za delavnico nabrali kamenje in les ter z njimi ustvarili nekaj lepih slik.

8. januar ’19
Vedno bolj fit
Novoletne zaobljube držijo! Redno obiskujemo fitnes in imamo vedno več kondicije in volje, pa še čvrstejša in lepša telesa!

21. december ’18
Zavrteli smo se v novo leto
Organizirali smo si veselo prednovoletno praznovanje. Poklepetali smo ob narezku in se zavrteli ob zvokih kitare, ki jo je zaigral sin udeleženke socialne aktivacije. V 2019 gremo optimistični in polni vneme – za nova spoznanja, znanja in za delo!

20. december ’18
Božični sejem
Konec decembra smo s svojimi izdelki sodelovali na božičnem sejmu v Slovenj Gradcu. Obiskovalci sejma so se razveselili naših kreativnih izdelkov, ki smo jih delili. Delo na stojnici je bilo zaradi mraza težko, a smo se greli s čajem in s prijetno družbo obiskovalcev.

7. december ’18
Obisk večgeneracijskega centra v Slovenj Gradcu
Mladost prinaša energijo, leta pa veliko modrosti in izkušenj. V večgeneracijskem centru smo si delili energijo in izkušnje. Sodelovali smo v jezikovnem kotičku in obnavljali znanje nemškega jezika, barvali mandale in igrali družabne igre.
Druženje z ljudmi različnih starosti bogati!

29. november ’18
Obisk kariernega sejma
Delamo konkretne korake v smeri zaposlitve. Obiskali smo karierni sejem v Velenju in poslušali zanimiva predavanja, se predstavili delodajalcem in opravili psihometrična testiranja.

12. november ’18
Pohod na Sv. Pankracij
Lepe jesenske dni smo izkoristili za pohod do cerkve sv. Pankracija nad Slovenj Gradcem.

12. november ’18
Dan z brezdomci
Vsak dan počnemo kaj novega in zanimivega. Tako smo na dan odprtih vrat obiskali zavetišče za brezdomce v Slovenj Gradcu. Brezdomci nam razkažejo njihovo domovanje, povedo, kako živijo, in nam ponudijo nekaj sladkega. Želimo jim, da bo tudi njihovo življenje čim prej postalo bolj sladko.

7. november ’18
Obisk galerije in muzeja
V programu socialna aktivacija se vsak dan znova učimo umetnosti življenja. Zanima pa nas tudi likovna umetnost. Zato smo obiskali Koroško galerijo likovnih umetnosti in pokrajinski muzej. Ogledali smo si razstavo Bogdana Boršića in zbirko duhovnika Jakoba Sokliča. Zanimivo in družabno.

26. oktober ’18
Seminar o trženju
Udeležili smo se seminarja na temo “creative business” in poslušali predavanja o trženju, v katerem smo izvedeli veliko zanimivih in koristnih informacij, kako se lahko predstavimo delodajalcem.

25. oktober ’18
Prvi mesec socialne aktivacije – prvi premiki
Prvi mesec socialne aktivacije v Slovenj Gradcu je bil zelo pester. Malce smo se že spoznali, oblikovali zaposlitvene cilje, poslušali koristna predavanja. Lepo jesensko vreme pa smo izkoristili tudi za pohode in neformalno druženje ob peki kostanja.

20. september ’18
Nova generacija programa socialna aktivacija
Danes smo pričeli z novo skupino SA v Slovenj Gradcu. Trenutno imamo 12 udeležencev, ki so motivirani za spremembe v svojem življenju. Vsem je skupen en cilj – najti zaposlitev, ki ustreza njihovi izobrazbi, izkušnjam in pričakovanjem.
Prvi dan smo se spoznavali in se pogovarjali o pričakovanjih skupine glede programa.

5. september ’18
Založba Forum Media nas uči učinkovitega izvajanja administrativnih nalog.

30. avgust ’18
Z udeleženci v mestnem jedru opozarjali na varnost v cestnem prometu pred začetkom šolskega leta. Udeleženci v programu STAR UP SOC so zadnje dni šivali torbice za copate, ki smo jih potem delili mimoidočim. Ob tem smo otrokom in ostalim obiskovalcem delili kresničke in ostala svetlobna telesa za kolesarje in pešce, torbice za copate, kazalke za knjige, pobarvanke in napihljive žoge ter jih opozarjali na previdnost na cesti. Imeli smo obisk osnovnošolcev in preverjali njihovo znanje o varnosti. Otroci so z veseljem sodelovali, še bolj pa so bili veseli vseh pripomočkov, ki jih bodo varovali v prometu. Zahvaljujemo se Mestni občini Slovenj Gradec in mestnemu redarstvu, ki sta nam zagotovila stojnico in brezplačni material ter Lili Prap, ki nam je dovolila uporabo njene zebre.

6. junij ’18
Obiskali smo podjetje KOCEROD (Koroški center za ravnanje z odpadki), kjer smo si ogledali njihov delovni proces, ločevanje odpadkov in ponovne uporabe in poslušali kratko predstavitev družbe in predavanje z naslovom Odpadno ponovno uporabno. Gostil nas je direktor g. Ivan Plevnik, ki nam je povedal veliko o pomenu pravilnega ločevanja odpadkov, krožnem gospodarstvu, delanju komposta, zelenih strehah in recikliranju.

23. maj ’18
Na Rahtelu

Šivanje torbic

15. maj ’18
Dobili smo šivalne stroje. Kar takoj smo se pričeli učiti, kako jih uporabljati, z izdelovanjem torbic.

11. maj ’18
Z udeleženci odšli na pohod okoli Slovenj Gradca. Ogledali smo si novo fontano, ki krasi krožišče, se poklonili mestnim drevesom, ki nas hladijo, nam čistijo zrak in ščitijo pred vetrom. Ustavili smo se pred starim mestnim pokopališčem, ki je bilo zaradi povečevanja mesta premaknjeno na drug kraj in si na koncu ogledali še staro mestno središče.

Izdelava nakita

Izdelava igrač

1. februar ’18
Udeleženci bodo del svojih aktivnosti v februarju in marcu namenili pripravi in izdelavi izdelkov za udeležbo na tradicionalnem Jožefovem sejmu v Slovenj Gradcu, ki bo potekal 19. marca 2018. Udeleženci bodo izdelali ročne izdelke iz blaga in filca različnih oblik in barv, ki so namenjeni za okras ali igro otrok. Med drugimi izdelki, bodo izdelali tudi različne praznične okraske za prihajajoče velikonočne praznike, kot so velikonočne košarice, jajca, zajčki ali kokoši. Udeleženci skupine bodo na sejmu izdelke ponudili v zameno za prostovoljne prispevke. Javni zavod za turizem in šport, Spotur Slovenj Gradec, ki organizira sejem, bo omogočil brezplačno uporabo sejemskega prostora in stojnice.

23. januar ’18
Obiskali smo Meškovo bukvarno, ki je bila ustanovljena leta 2004 pod okriljem Društva ljubiteljev knjig z namenom ohranjanja in kroženja starih knjig med ljudmi. Bukvarna je torej prostor, kamor ljudje lahko prinesejo knjige, ki so jim odveč, hkrati pa lahko v njej najdejo knjigo, ki jih zanima in jo kupijo po simbolični ceni.
Novembra lani so prvič uvedli tudi dogodek »Tiho branje«, kjer se posamezniki srečajo v bukvarni, si po želji izberejo knjigo in 45 minut tiho berejo, po končanem branju pa o knjigah tudi predebatirajo. Namen dogodka je, da se udeleženci odklopijo od stresa in hitrega življenja in si vzamejo čas zase.
Preko Ekološkega društva izvajajo tudi projekt »Mini knjižnic«, kjer si ljudje v uničenih oz. odsluženih hladilnikih izposojajo in oddajajo knjige. Knjige se lahko vzamejo v enem in vrnejo v drugi hladilnik. V Slovenj Gradcu je trenutno 9 takšnih »Mini knjižnic«.

22. november ’17
Ustvarjali smo mucke v kolažu, potem pa smo imeli še predavanje o osebnih financah.

20. november ’17
Z današnjim dnem smo na kratki delavnici vstopili v bližajoče se praznično vzdušje z izdelovanjem božičkov in angelčkov, iz papirja in vate.
Nadaljevali smo z vajo Osnove računalništva, ki jo je vodil Andrej Cirar. Pogledali smo si sestavo računalnika, posodabljanje sistemov, seznanili se z varno uporabo interneta in socialnih omrežij (gesla, varstvo osebnih podatkov, požarni zid). Pogledali smo tudi v zgodovino računalništva.

16. november ’17
Obiskala nas je Dalja Pečovnik, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna, ki nam je predstavila njihov zavod.
Zaposlene imajo negovalce, logopede, navadne in specialne pedagoge, varuhe, oskrbovalce, strežnice, tehnične delovne inštruktorje, perice, kuharje, vzdrževalce, hišnike, imajo pa tudi program javnih del. Med zaposlenimi je mesto tudi invalidom.

15. november ’17
Izdelava gosenic in vrabčkov iz listja, pred koncem pa še predavanje o varnosti pri delu.

14. november ’17
Nadaljevanje delavnice risanja, ki jo je priredil eden izmed udeležencev s predstavitvijo.

13. november ’17
Uvod v delavnico risanja

9. november ’17
OBISK V PODJETJU NIEROS
V četrtek, 9. 11. 2017, so udeleženci socialne aktivacije obiskali podjetje NIEROS iz Slovenj Gradca. Predstavniki podjetja so nas v podjetju toplo sprejeli. Direktorica je v uvodu pozdravila vse prisotne, izvajalka projekta je prisotnim na kratko predstavila projekt socialne aktivacije, prav tako se je predstavil vsak izmed udeležencev. Po uvodnem pozdravu so si imeli priložnost ogledati proizvodnjo, prisluhnili so predstavitvi kadrovske službe, finančno-računovodske službe, razvoja in konstrukcije ter tudi prodaje in nabave. Podjetje NIEROS je udeležencem zelo dobro predstavilo samo podjetje, njegovo dejavnost in strukturo ter način in potek dela. Zahvaljujemo se za možnost obiska, ki bo imel samo pozitivne učinke za vse udeležene, podjetje NIEROS pa je s svojim sodelovanjem pokazalo, da je družbeno odgovorno.

8. november ’17
Angelčki iz makaronov

7. november ’17
Novoletne voščilnice

6. november ’17
Se že pripravljamo na advent… Ponedeljek se začne počasi, s kavo in pogovorom o minulem koncu tedna.

3. STAR UP SOC – KOROŠKA 1 (2017-03)

Izvedbo projekta podpira tudi Slovenski regionalno razvojni sklad.