STAR UP SOC – OSREDNJA SLOVENIJA 1 (2017-02)

NOVICE

7. september ’18
Ogled Švicarije MGLC in ustvarjanje grafik

24. julij ’18
Ko poleti vrtnine dozorijo, najbolje teknejo v vegetarijanskih jedeh, saj so lahke in hkrati polne vitaminov. Vrteli smo se po kuhinji in družno pripravili ratatouille, priljubljeno provencalsko jed. Postregli smo jo s pečenim krompirjem, polento in osvežujočo kumarično solato.

19. julij ’18
LJUBLJANSKI GRAD
Obiskali smo najbolj obiskano turistično znamenitost v Sloveniji in se povzpeli še na najvišji vrh grajskega griča.

Udeleženci so se udeležili intenzivnega izobraževanja digitalne kompetence, ki je potekalo med 1.6.2018 in 13.7.2018 na Centru poslovnega usposabljanja in tako pridobili znanje na novem področju digitalne platforme. Seznanili so se z možnostmi novih oblik zaposlovanja (podjetništvo in samozaposlitev) in po uspešnem zaključku pridobili certifikat.

20. junij ’18
Urejamo lastni vrt
Urbani vrt v okviru projekta STAR UP SOC LJ 1 in LJ 2 dobiva prve oblike. Hvala, podjetje Xella za donacijo šestih palet Ytong opeke, iz katerih bodo nastale visoke grede na našem samooskrbovalnem vrtu.

8. junij ’18
Hvala vsem, ki ste obiskali našo stojnico in nas podprli.
O projektu je poročal tudi Radio Slovenija.

Mi smo se aktivirali in gremo na Tek3!

10. april ’18
Vrtiljak čustev
Dopoldne je minilo igrivo. Veronika Korbar iz društva Taka tuka nam je predstavila didaktično igro Vrtiljak čustev, ki je namenjena učenju prepoznavanja lastnih čustev in občutkov. Prek igre in postavljanja vprašanj soigralcem, smo se učili ubesediti svojo žalost, veselje, želje in druga čustva. Še se bomo igrali in (samo)spoznavali.

28. marec ’18
Obiskali smo Kralje ulice
Večina od nas ima stereotipne predstave o brezdomcih. V društvu Kralji ulice so nam pojasnili, da je brezdomec lahko vsakdo z neurejenim stanovanjskim vprašanjem in brez rednih prihodkov. Nikakor brezdomne osebe niso le alkoholiki in drugi odvisneži. Špela Blatnik, HVALA, da si nas popeljala po poteh »Nevid(e)ne Lublane« in nam skozi osebno izkušnjo prikazala vsakdan brezdomne osebe. Zanimivo, kruto, čustveno intenzivno popotovanje po glavnem mestu, kakršnega zagotovo še ne poznate!

7. marec ’18
V Narodni galeriji je potekalo Medkulturno srečanje, kjer si je mešana skupina gluhih in slišečih ogledala impresionistično zbirko pod vodstvom kustosa Michela Mohorja. V slovenski znakovni jezik je tolmačila Tanja Giuliatti. Dogodek je bil zastavljen večplastno. Poleg spoznavanja slovenske kulturne dediščine so imeli udeleženci priložnost dobiti uvid v kulturo in jezik gluhih iz Dnevnega centra Društva gluhih in naglušnih Zadobrova.
Ta izkušnja jim bo koristila ob naslednjem stiku z gluhimi, morda že z bodočimi sodelavci v novi službi. Hkrati so lahko spoznali poklica tolmača in kustosa ter opazovali, kako poteka delo televizijske ekipe, ki je snemala prispevek za oddajo Prisluhnimo tišini.

22. februar ’18
Utečeni urnik obeh skupin v Ljubljani je popestril obisk ekipe Spletne TV, ki pripravlja prispevek o projektu socialne aktivacije. Veseli nas, da so izmed 25 izvajalcev programov posneli ravno naše delo. Udeleženci so lahko opazovali novinarsko delo s kamero in prisluhnili izjavam vodje projekta ter predstavnici enega izmed centrov za socialno delo ter ji tudi postavili nekaj vprašanj. Da bi sami stopili pred kamero, pa potrebujejo še malce več samozavesti in poguma. Želimo si, da bi nam pojavnost v medijih pomagala najti čim več partnerskih podjetij, ki bi sprejela udeležence na delovno opolnomočenje in jih v končni fazi tudi zaposlila.

1. februar ’18
Obiskala nas je Lilijana Cimeša iz Društva za nenasilno komunikacijo. Društvo za nenasilno komunikacijo je nevladna, neprofitna in humanitarna organizacija, ki se ukvarja s preprečevanjem nasilja v družbi in širjenjem principov nenasilne komunikacije. Deluje v javnem interesu na področju socialnovarstvenih storitev. Že vrsto let je društvo pomemben akter pri preprečevanju nasilja v širši družbi s širjenjem principov nenasilne komunikacije. Preko svojih programov in osvešča ljudi kako prepoznavati in ustavljati nasilje v medsebojnih odnosih.

29. januar ’18
Obiskali smo prostore slovenskega nacionalnega dnevnega časopisa – Delo. Izdaja ga časopisno založniško podjetje Delo d.o.o. iz Ljubljane, s povprečno dnevno prodano naklado približno 29.000 izvodov, naslednje leto pa bo obeležil že 60. leto obstoja.
Začetki družbe Delo segajo že v leto 1955, ko je bilo v sodni register vpisano Časopisno založniško podjetje Slovenski poročevalec, ki je nastalo z združitvijo podjetij Slovenski poročevalec, Tiskarna Slovenskega poročevalca in Tovariš. Predmet poslovanja takratnega podjetja so bila izdajanje časopisov, založništvo in tiskarstvo. Prvega maja leta 1959 pa je izšel prvi izvod časopisa Delo. Eden pomembnejših mejnikov zdajšnjega podjetja Delo, d. d., je bilo leto 1991, ko se je dotedanji TOZD Delo preoblikoval v Delo, časopisno-založniško podjetje, d. o. o. Delo, ki se mu je pridružila oglaševalska agencija Stik.
Bistvo družbe Delo in vseh njihovih edicij skozi vsa leta ostaja enako. Bralcem vsak dan posredujejo kakovostne in ažurne informacije, spodbujajo bralno kulturo in ozaveščenost prebivalstva ter med prvimi odpirajo pomembne družbene teme. S tem odgovorno prispevajo k demokratizaciji slovenske družbe.
Za konec smo si ogledali še prostore Tiskarne Dela, ki sledi tehnološkemu razvoju, ki zagotavlja zadovoljevanje najsodobnejših tiskarskih zahtev. Seznanili smo se samim potekom dela oz. tiskanja.
V tiskarni pa ne tiskajo samo časopisa Delo, prav tako oblikujejo in tiskajo različne vloženke, kataloge ali posebne priloge v velikosti Dela, Slovenskih novic, Sobotne priloge ali vseh ostalih revijalnih prilog.

26. januar ’18
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je na sejmu Informativa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje in Inšpektoratom RS za delo organiziralo različna krajša in zanimiva predavanja iz aktualnih področij – od štipendiranja, študentskega dela, na kaj biti pozoren ob prvi zaposlitvi, kako varno opravljati svoje delo ter nenazadnje, kako sploh vstopiti na trg dela in kakšne so možnosti, ki jih ponujata ministrstvo in Zavod RS za zaposlovanje.

25. januar ’18
Seminar »Usposabljanje kot nov model zaposlovanja« v NLB Centru inovativnega podjetništva in obisk GoOpti
Ob 9. uri smo se, povabljeni delodajalci in udeleženci projekta socialne aktivacije, sestali v NLB Centru inovativnega podjetništva, na Trgu republike v Ljubljani.
Izvedena je bila predstavitev CIP in zaposlitvene agencije Kariera ter samega programa socialne aktivacije. Dogodek je v prijetnem vzdušju trajal vse do 11. ure.
Udeleženci socialne aktivacije smo se potem napotili nazaj na lokacijo projekta, kjer nas je obiskal predstavnik podjetja GoOpti. Predstavil nam je samo podjetje in možnosti usposabljanja in zaposlitve pri njih.

18. januar ’18
Maja Vreča, zaposlena na Arnesu in sodelavka Centra za varnejši internet SAFE.SI, nam je predstavila akademsko in raziskovalna mrežo Slovenije – Arnes.
Predstavila nam je tudi izzive s katerimi se tako odrasli, kot otroci srečujemo na internetu. Gre za široko paleto izzivov in pretenj – od raznih prevar in okužb do težav, do katerih pride zaradi našega nekritičnega sprejemanja informacij na spletu, od “virtualnega” nasilja do zasvojenosti z novimi mediji.

Arnes je javni zavod, ki zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture ter omogoča njihovo povezovanje in medsebojno sodelovanje ter sodelovanje s sorodnimi organizacijami v tujini. Gradi, vzdržuje in upravlja infrastrukturo, ki povezuje univerze, inštitute, raziskovalne laboratorije, muzeje, šole, baze podatkov in digitalne knjižnice. Opravlja tudi storitve, ki jih komercialne organizacije ne opravljajo, a so predpogoj za delovanje interneta v Sloveniji.

V omrežje ARNES je povezanih več kot 1.000 slovenskih organizacij, storitve Arnesa pa na tak način uporablja blizu 200.000 ljudi.

11. januar ’18
Dan smo začeli z obiskom Centra Kontura. Ga. Petra Štampar nam je podrobno predstavila storitev zaposlitvene rehabilitacije, ki jo izvajajo s ciljem, da se invalid usposobi za ustrezno delo, se zaposli, zaposlitev obdrži in v njej napreduje ali spremeni svojo poklicno kariero.

Zaposlitvene oziroma poklicne rehabilitacije družba kot koncesionar izvaja za Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter za zainteresirane delodajalce. V storitve zaposlitvene rehabilitacije je letno povprečno vključenih okoli 140 do 180 uporabnikov. Pri vključevanju uporabnikov v usposabljanje in zaposlovanje družbe sodeluje z več kot 100 različnimi delodajalci, izvajajo pa jo v Ljubljani in Kranju.

9. januar ’18
Obiskali smo Center za dopisno izobraževanje (CDI Univerzum), kjer nam je direktor Albert Štrancar predstavil delovanje centra, pojasnil h katerim strategijam izobraževanja odraslih stremijo in katere oblike izobraževanja združujejo v njihovi ponudbi.

CDI Univerzum je bila kot izobraževalna institucija ustanovljena leta 1957. Ustanovila jo je Vlada Republike Slovenije z namenom približati potrebna znanja ljudem v vseh življenjskih obdobjih in tako uresničiti idejo o vseživljenjskem učenju.

Vizija CDI Univerzuma je krepiti podobo sodobnega andragoškega središča Ljubljanske urbane regije na področju formalnega, neformalnega izobraževanja in svetovanja za vseživljenjsko učenje lokalnega prebivalstva. Ponujajo izobraževanja za izboljšanje splošnih in poklicnih kompetenc posameznika za uspešnejše vključevanje na trg dela in v družbo, usposabljanja izobraževalnim ustanovam, učiteljem in udeležencem za pridobivanje digitalnih spretnosti, učnih metod in IKT učnega okolja ter tečaje in delavnice za prosti čas in osebni razvoj. Storitve temeljijo na visoki kakovostni ravni in motiviranosti zaposlenih, s ciljem zagotavljati sinergijo vseh deležnikov.

21. december ’17
Delavnica “Zdrav življenski slog”
Suzana Gorenc nam je na splošni predstavila elemente zdravega načina življenja – prehrana, telesna aktivnost, stres, tehnike sproščanja.

V istem duhu nam je Taja Kontler, NIJZ, predstavila slovenske preventivne onkološke programe DORA, ZORA, SVIT.

20. december ’17
“Smisel življenja je kreiranje” z Nadjo Ogrinc
Na delavnici so udeleženci spoznali, kako lahko kreirajo svoje življenje na drugačen način. Naučili so se nekaj preprostih orodij Access Consciousnessa iz področja Radosti poslovanja, s katerimi lahko kreirajo vse na način, ki jim je v resnično korist. Spregovorili so o naravnih zakonih, kako delujejo in vplivajo na nas. Najpomembnejše so naše misli in izbira, ki jo imamo. Delavnica jim je vsekakor spremenila dosedanji pogled in tako omogočila več možnosti v življenju.

Nadja Ogrinc je samostojna podjetnica, Access Facilitator, Access Bars Facilitator, Access Body Process Facilitator, life coach, voditeljica delavnic in seminarjev, ustanoviteljica in kreatorica projektov My Lightness in Mladi kreatorji. Že 3 leta vodi delavnice, za katere se redno izobražuje na mednarodnih seminarjih v tujini. Ljudi opolnomočuje, da znajo izbirati zase in kreirati življenje onkraj omejitev.

19. december ’17
Obiskal nas je Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije in nas pobliže seznanil z delovanjem tega krovnega združenje mladinskih organizacij, ki deluje na nacionalnem nivoju. Pod svojim okriljem združuje organizacije z različnimi interesnimi, nazorskimi ali političnimi usmeritvami. MSS je nacionalni zastopnik mladih tudi na evropskem nivoju, član Evropskega mladinskega foruma je namreč že od njegove ustanovitve leta 1996.

MSS stremi k združevanju in predstavljanju vseh mladinskih organizacij ter k učinkovitemu sodelovanju z mladinskimi strukturami na lokalni, regionalni, nacionalni in mednarodni ravni. V sodelovanju z organizacijami članicami uresničuje svoje poslanstvo in razvija mladinski sektor. Ključni namen MSS je zagovarjanje interesov mladih in spodbujanje sodelovanja mladih pri oblikovanju politik, ki pomembno vplivajo na njihovo življenje in delo. V tej vlogi prispeva k oblikovanju mladim prijaznega okolja, v katerem se ti lahko razvijajo v avtonomne, odgovorne, solidarne in aktivne posameznike ter člane družbe. V ožjem smislu si prizadeva za izboljšanje položaja mladih kot posebne družbene skupine.

14. december ’17
Danes smo podrobneje spoznali delovanje Gospodarske zbornice Slovenije, s poudarkom na dejavnostih in aktivnostih GZS-ja ter informacijami o pridobitvijo kompetenc za večjo konkurenčnost na trgu dela.

V okviru predstavitve so bili predstavljeni tudi projekti sofinancirani s stani Evropske unije, predvsem na področju poklicnega izobraževanja, praktičnega usposabljanja na delovnem mestu, vajeništva ter odprtih inovacij. Namen je bil seznaniti udeležence z veščinami in kompetencami pri projektnem delu ter z različnimi metodami, ki se uporabljajo v nekaterih izmed predstavljenih projektov, kot je npr. design-thinking.

14. december ’17
Gostili smo vodja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana Marka Omna. Podrobno nam je predstavil delovanje zavetišča.

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je največje zavetišče v državi in je bilo ustanovljeno 4. oktobra 2002, na svetovni dan živali. Ustanovila ga je Mestna občina Ljubljana za lastne potrebe oskrbe zapuščenih živali. Letno tu začasno zatočišče najde okrog 2.500 živali živali, največkrat gre za zapuščene mačke, število zapuščenih psov pa se manjša. Poleg psov in mačk pa so po besedah vodje zavetišča sprejeli že najrazličnejše živali od kač, želv do sobnih ptic, malih glodavcev, kuncev, celo vietnamskih pujsov.
Na koncu smo se podrobno seznanili s pravilnim ravnanjem, v primeru, da najdemo tavajočo, izgubljeno žival in kaj storiti, če se nam žival izgubi.

13. december ’17
Obiskal nas je David Ivanetič iz Zavoda za dostopni turizem Premiki, ki je namenjen osebam s posebnimi potrebami ter njihovim svojcem. V Premikih verjamejo v koncept turizma za vse, kjer so invalidnost, starost in druge okoliščine zgolj izzivi na poti do ustvarjanja boljšega, bolj vključujočega in enakopravnega vsakdanjika.

Z združevanjem ponudbe in povpraševanja ustvarjajo invalidom prijazno mrežo ponudnikov, ki sega od namestitvenih objektov do celotne turistične ponudbe. So socialno podjetje, usmerjeno v trajnostni turizem, ki si želi s svojim delovanjem na potovanjih združiti tako osebe s posebnimi potrebami kot tudi njihove družine in prijatelje.

7. december ’17
Obiskali smo Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje, ki nam ga je podrobno predstavila tam zaposlena Helena. Izvedeli smo kakšna je njihova vizija, poslanstvo, vrednote in organizacija zavoda. Predstavila nam je tudi programe in projekte, ki jih izvajajo, ter podpora, ki jo nudijo. Zelo zanimiva sta nam bila Središče za samostojno učenje in N’šPlac – večgeneracijski center, kjer lahko brezplačno nadgrajujemo svoje kompetence in ohranjamo socialno vključenost.

Potem smo obiskali še knjižnico Šiška, kjer nas je toplo sprejela Maša Uran in nas popeljala skozi ogled le te. Obisk smo zaključili v pravljični sobi, kjer nam je Maša predstavila delo v knjižnici in seznanila z potrebami in možnostjo zaposlitve v njej. Na koncu nam je predlagala še veliko koristnih knjig za navdih in širjenje obzorij.

5. december ’17
Na mednarodni dan prostovoljstva smo obiskali sedež območnega združenja Rdečega križa Slovenije v Ljubljani. Seznanili smo se z nastankom, delovanjem in potrebami te humanitarne organizacije. Kot del največje in najstarejše svetovne humanitarne mreže, se Rdeči križ Slovenije sooča z zahtevo, da ohrani pripravljenost in vzdržljivost za učinkovito odzivanje na prihodnje naloge.

30. november ’17
Komunikacija: mostovi med nami
Danes nas je obiskala unv. dipl. psihologinja Elen Uršič in prisluhnili smo predavanju na temo Komunikacija: mostovi med nami. Komunikacija sestavlja naš vsak dan, a v resnici nam je kakovostna komunikacija dokaj tuja. Zgolj govorjenje namreč ni komunikacija. Komunikacija je veščina, ki jo je treba razvijati. Vsak posameznik ima možnost, da postane uspešnejši v svojem načinu komuniciranja. A če želimo biti boljši, moramo poznati komunikacijski proces, svoje potenciale, vrline in veščine.

29. november ’17
Obisk kariernega sejma
Danes smo obiskali že tradicionalni, 13. karierni sejem, ki se je odvijal v Cankarjevem domu. Kot vsako leto, se se tudi letos predstavila slovenska in tuja podjetja, ki zaposlujejo v tem trenutku, ali bodo zaposlovali v prihodnjem letu; podjetja, ki želijo dodatno graditi svojo blagovno znamko delodajalca skozi pozitivno zgodbo na trgu dela in podjetja, ki so obiskovalcem sejma ponudili dodatne produkte in storitve za razvoj in bogatenje osebne kariere. Organizatorji so nam tako ponudili predstavitev potencialnih delodajalcev, možnost kariernega svetovanja, različna karierna predavanja, karierni kotiček in različna psihomotorična testiranja.
Posameznikom pa sejem ne pomeni le priložnosti za spoznavanje delodajalcev in iskalcev dela, ampak ponuja tudi možnosti za pridobivanje novih znanj o iskanju zaposlitve, gradnji kariere in življenjskemu uspehu.

27. november ’17
Bliža se čas pričakovanja in priprave na božične praznike. Eden od prvih znanilcev prihajajočih praznikov je adventni venček. Zeleno-rdeče zamenjujejo moderno oblikovani, najlepši pa so, če jih izdelamo sami. Zato smo si pripravili ustvarjalno delavnico in čas namenili izdelavi adventnih venčkov in drugih božičnih dekoracij.

24. november ’17
Obisk knjižnega sejma
Cankarjev dom se je konec novembra ponovno prelevil v največjo stojnico s knjigami in obiskali smo ga tudi mi. Slovenski knjižni sejem je letos v v 33. izdaji predstavil vso aktualno knjižno ponudbo slovenskega prostora, tako znotraj in zunaj naših državnih meja. Poleg prodajne razstave je sejem spremljal tudi bogat program na odprtih odrih: Pisateljski oder, Debatna kavarna, Forum za obiskovalce in Založniška akademija, ki je bila posvečena slikanicam, letos namreč obeležujemo 100-letnico prve slovenske slikanice.

22. november ’17
Obisk CPU LJubljana
Dan smo izkoristili za obisk CPU-ja, Centra ponovne uporabe Ljubljana, ki se nahaja na lokaciji zbirnega centra Povšetova in deluje v sodelovanju z javnim podjetjem Snaga. V njihovih prostorih je mogoče kupiti uporabne predmete, ki jih posamezniki ne potrebujejo več in so še vedno funkcionalni. Izdelke v centru skrbno pregledajo, očistijo, obnovijo in restavrirajo, nato pa jih prodajo novim lastnikom po simbolični ceni. Center deluje tudi kot socialno podjetje, ki zaposluje težje zaposljive osebe, poleg tega pa z zmanjševanjem količine odpadkov skrbi za varstvo okolja. Tako lahko ljubitelji stare tehnike, nostalgiki, kot tudi okoljsko osveščeni kupci, v prodajalni kupijo ohranjene in prenovljene starine, unikatne kose pohištva, porcelana in keramike, kot tudi razno drugo uporabno opremo za dom, ter različna oblačila. Na ta način privarčujemo denar, varčujemo z naravnimi viri in podpiramo lokalna delovna mesta.

2. STAR UP SOC – OSREDNJA SLOVENIJA 1 (2017-02)
PE Ljubljana
Litostrojska cesta 44b
1000 Ljubljana