STAR UP SOC – GORENJSKA

NOVICE

EU projekt, moj projekt 2019
11.-18. maj ’19
V tednu EU projekt, moj projekt 2019 smo se predstavili v centru Kranja.
Preberite, kaj so napisali o nas.

4. junij ’19
Rekreacija na prostem
Pa smo ga dočakali: sonce in z njim poletje. Odločili smo se, da dopoldne preživimo na prostem, v zavetju narave, da si obnovimo svoje vire moči. Urili smo svoje reflekse in na sploh telesne sposobnosti ter se učili na praktičnih primerih premagovati omejitve v naših glavah.

31. maj ’19
V skupini se skriva marsikateri talent. Eden od talentov je Anes, ki odlično igra bobne. Skupaj z njegovo skupino Dobra letina se vsakodnevno pripravlja na nastope. Povabil nas je v zaklonišče, kjer vadijo. Skupaj s kolegom iz skupine sta nam zaigrala različne melodije.

16. maj ’19
V okviru ‘EU projekt, moj projekt’ smo uspešno izvedli lutkovno predstavo za otroke in odrasle s poučno vsebino o tem, da so tudi drevesa živa ter da tako kot vsa živa bitja, tudi ona potrebujejo ljubezen za rast in razvoj. Ker drevesa nujno potrebujemo za kvalitetno življenje oz. da sploh lahko živimo človeka dostojno življenje, je zelo pomembno, da se do njih obnašamo spoštljivo, saj je spoštovanje osnova ljubezni.
Na predstavo so prišle vse generacije ljudi in prisluhnile sporočilu. Želimo si, da bodo navzoči na predstavi tudi vsakodnevno živeli sporočilo, če ga še ne. Naj ne bo več smeti v gozdu in naj se celostno začnemo zavedati, kako zelo smo soodvisni drug od drugega; ne samo rastline od nas, ampak tudi mi od njih.

30. april ’19
Pohod v Crngrob
Prazniki so tik pred nami, praznično vzdušje pa že med nami. Narava se prebuja in nas s svojo lepoto vabi, da jo občudujemo. Tako smo imeli več razlogov, da nismo zdržali v zaprtih prostorih, ampak smo se podali na sveži zrak v naravo. Okrepili smo dušo in telo za nove podvige.

16. april ’19
Samorazvoj
Določeni udeleženci oz. udeleženke so sprejeli izziv/možnost, da poglobljeno delajo na opazovanju sebe, svojih vzorcev obnašanj in delovanja, kar je osnova za uspešne premike v bolj zadovoljno življenje.
Na fotografiji je dnevnik osebne rasti, ki ga je izdela udeleženka našega programa.

15. april ’19
Ogled zapuščenega rudnika mangana
Lansko leto so nam kranjski jamarji pokazali, kje se nahaja zapuščeni rudnik mangana, tako da smo se letos kar sami, seveda kdor si je upal, odpravili na ogled krajše jame z dvema vhodoma, nekaj metrov lukenj in kar nekaj spečih netopirjev.

2. april ’19
V objemu narave
Izkoristili smo lepo vreme in se po malici odpravili v naravo k reki Kokri. Na soncu smo si večali količino vitamina D. Nabrali smo si sveže koprive za še več hranilnih sestavin za naše telo. Vitamine za dušo pa smo dobili preko občudovanje ustvarjalnosti narave.

V Kranju od 27.mar. do 8.apr. poteka 49. teden slovenske drame. Prešernovo gledališče Kranj nam je radodarno omogočilo ogled štirih zelo različnih predstav: ‘Kralj na Betajnovi’, ‘Nova pošta: 6’, ‘Heroj 2.0, predstava vseh predstav’ ter ‘Fant, dekle in gospod’ so nam na različne načine osvetlile pogled na družbo, v kateri živimo in jo gradimo.

26. marec ’19
Čistilna akcija
To soboto bo v Mestni občini Kranj čistilna akcija. Danes smo se s polovico ekipe odločili, da gremo v naravo in se ji vsaj malce zahvalimo za vse, kar nam dobrega daje; tako smo jo osvobodili nekaj smeti. Vsi udeleženci so bili zelo zavzeti pri pobiranju smeti.

21. marec ’19
Skupaj v Planici
Nepozabno doživetje nam je omogočila Zavarovalnica Triglav, saj nam je podarila karte za ogled smučarskih skokov v Planici. Upoštevali smo skrbno naravnanost do okolja in se odpravili v Planico z vlakom ter avtobusom. V Planici smo doživeli sončno dopoldne z vrhunskimi skoki. Vsi smo si bili enotni, da je bilo doživetje čudovito. Svež zrak, pozitivna naravnanost, nekaj novega, veselje in še kaj je prispevalo k utrjevanju naše povezanosti.

5. marec ’19
Pustni torek
Poskrbeli smo, da smo v skupino vnesli pustno vzdušje. Spekli smo jogurtove miške in ustvarili pustne maske. Poleg tega pa smo imeli še zadnje predavanje na temo zdravja in telesa in sicer smo spoznali tehniko sproščanja, ki bo postala del našega vsakdanjega programa.

28. februar ’19
Obisk Šmarjetne gore
Večina udeležencev je na usposabljanju. Ker pa so počitnice, vsi ne morejo biti na usposabljanjih pri mentorjih, ker so zaradi počitnic odsotni. S tistimi smo odšli malce v hrib, da razvijamo našo kondicijo.

27. februar ’19
Izdelovanje pustnih mask v društvu Labirint
Ker smo bili na prvem obisku v društvu Labirint povabljeni na ponovni obisk in ker nam je čas pri njih tako hitro minil, smo se ponovno odločili, da smo nekaj uric preživeli pri njih. Ker smo ravno pred pustnimi dnevi, si je lahko tisti, ki je želel, izdelal iz kartona pustno masko.

26. februar ’19
Okoli Brda
Podnebne spremembe so tukaj, naj si zatiskamo oči ali ne. Kdo bi vedel, kakšno bo življenje na našem planetu čez leto, dve. Trudimo se, da planet Zemljo čim manj bremenimo. Vreme kot pa je sedaj, pa sicer z žalostjo v srcu, da ni v redu, da imamo tako vreme v tem letnem času, izkoriščamo za gibanje na prostem. Enim udeležencem je bilo vse skupaj le sprehod, določenim večji ali manjši izziv in s tem podvig.

25. februar ’19
V Kariernem središču Zavoda za zaposlovanje v Kranju nas je sprejel Uroš Kopavnik ter nam v dinamični predstavitvi predstavil pomembne ugotovitve, ki si jih je pridobil skozi svoje izkušnje z delodajalci, ki prispevajo k večji uspešnosti pri iskanju zaposlitve na trgu dela. Veseli smo, da je z nami podelil tudi čisto osebne izkušnje, ki jih ima na delovnem področju.

18. december ’18
Predavanja o zdravi prehrani
V decembrskih prazničnih dneh, ko večina od nas zaužije preveč kalorij, predvsem maščob in sladkarij, smo v sodelovanju s Tinko in Nežo iz ZD Kranj izvedli serijo predavanj o zdravi prehrani. Beseda je tekla o tem, koliko sladkorja se nahaja v naši vsakdanji prehrani in kako se mu lahko izognemo. Drugič pa smo preštevali kalorije. Spoznali smo, koliko jih glede na našo težo, starost, spol in aktivnost potrebujemo in koliko jih dejansko zaužijemo. Morda si bo kdo od nas zadal novoletno zaobljubo – bolj zdrav jedilnik in boljše počutje v 2019!

14. december ’18
Izdelovanje voščilnic
Izdelovali smo novoletne voščilnice, ki jih bomo z dobrimi željami poslali svojim sorodnikom in prijateljem.

4. december ’18
Skupinska dinamika – predavanje
Gostujoča psihologinja Urška Smrke je za našo skupino izvedla predavanje in delavnico na temo skupinske dinamike: faze razvoja skupine, vloge znotraj skupine, zakonitosti medsebojnih odnosov. Besede je tekla tudi o vrednotah, ki jih gojimo v skupini.

3. december ’18
Praznik kulture
Na Prešernov rojstni dan, praznik kulture, smo obiskali kranjske galerije in muzej, ki so na ta dan svoja vrata odprle brezplačno. Umetnost je zanimiva in nas bogati!

30. november ’18
Kako fit smo?
Dobro je poznati svojo telesno pripravljenost. Katja Kepic, Tina Gasser in Neža Smrkolj iz Zdravstvenega doma Kranj so prišle k nam in izvedle test naše telesne pripravljenosti. Tako smo se prepričali, v kakšni fizični pripravljenosti smo. V prihodnosti nas čakajo še skupinske vaje, s katerimi bomo izboljšali svojo telesno pripravljenost.

27. november ’18
Praznovanje naših rojstnih dni
Kot skupina smo se odločili, da bomo v zadnjem tednu v mesecu skupaj praznovali rojstne dni, ki so bili v tem mesecu. Vsak od slavljencev prinese nekaj za prigriznit in skupaj se poveselimo. In si za vsakega slavljenca zaželimo, da se mu izpolni želja, ki si jo najbolj želi.

25. november ’18
S pohodom smo podrli nenasilno vedenje
V okviru dneva boja proti nasilju smo se pridružili tradicionalnemu pohodu na Šmarjetno goro, kot izraz podpore nenasilnega vedenja. Nekaterim je bil vzpon mala malica, drugim prevelik zalogaj, zato so se do vrha zapeljali. Nikomur pa ni bilo žal, da smo se pohoda udeležili, saj nas je na vrhu pričakal čudovit razgled. Bilo je, kot bi bili na otoku sredi morja. Deležni smo bili še čaja in slastnega rogljička. Bil pa je to tudi čas medsebojnega druženja in boljšega spoznavanja skupine.

22. november ’18
Ustvarjalne praznične voščilnice
Ker se približujejo prazniki, z veseljem izdelujemo voščilnice za novo leto in s tem razvijamo svojo ustvarjalnost.

21. november ’18
Jabolko navdiha
Vsakega udeleženca socialne aktivacije je na prvi dan pričakalo biološko pridelano jabolko, zvezek ter pisalo za zapisovanje novih idej ter seveda za vsakega posebej čisto posebna misel. Po skoraj 8 tednih druženja so zvezki že polni koristnih informacij in glave vedno bolj polne pozitivnih misli. Jabolko navdiha!

12. november ’18
Motivacijsko predavanje
Včasih obupamo, mislimo, da ni rešitve za našo situacijo, da so naše želje, cilji nedosegljivi. V takih trenutkih potrebujemo spodbudo. Da nas napolnita s spodbudo in voljo do spremembe, sta nas obiskala podjetnika Gregor Sodja in David Hriberski, ki sta nam brezplačno izvedla motivacijsko delavnico. Hvala za spodbudo!

26. oktober ’18
Zlagali smo origami
Katarina nam je pokazala, kako se iz papirja ustvarja origami. Ni bilo pripomb, ni bilo vzdihov: »Jaz tega ne bi.« Samo tišina in ustvarjanje. Zgibali smo srca, vanje dali pozitivno misel in si jih razdelili. Da se bomo zavedali, kako dragoceni smo.

24. oktober ’18
Obisk pri gasilcih
V oktobru, mesecu požarne varnosti, smo se seznanili z ukrepi za večjo varnost pri kurjenju oz. ogrevanju naših domov. Obiskali smo gasilsko reševalno postajo v Kranju in se srečali s požrtvovalnimi gasilci, ki veljajo za najbolj zaupanja vreden poklic v Sloveniji. Tudi sami smo si nadeli zaščitno opremo. Zelo zanimiv in koristen obisk!

11. oktober ’18
Sprehod po Brdu
Ker so lepi in topli jesenski dnevi, so si udeleženci zaželeli dan preživeti na prostem. Najprej smo hodili ob posestvu Brdo, nato pa smo se še igrali skupinske igre v prekrasni naravi Čukovega bajerja.

1. oktober ’18
Cilj SA je čim več dobrih zaposlitev
V Kranju smo 1. 10. 2018 pričeli s programom STAR UP SOC – dolgotrajna socialna aktivacija ranljivih ciljnih skupin. Skupina je odlična! Zelo hitro smo se povezali. Vsi udeleženci so pripravljeni na sodelovanje in se medsebojno podpirajo. Vsak prispeva v skupino svoj delež. Sprejemamo različnost. Skupaj smo z namenom, da se skozi enajst mesecev dodobra spoznamo, odkrijemo svoje talente, odstranimo ovire, ki nam stojijo na poti do zaposlitve, in se v čim večjem številu zaposlimo.

31. julij ’18
Preventivna akcija za varnost prvošolčkov v cestnem prometu
Popoldne, ko se v Kranju dogaja, smo v sodelovanju z Mestno občino Kranj postavili stojnico v središču mesta. Mimoidoče smo na različne načine poskušali nagovoriti, da bi se čim pogosteje spomnili, da nas, odrasle, otroci ves čas opazujejo in se zgledujejo po nas – tudi v prometu!
Četudi je čas dopustov in smo bolj sproščeni, je pomembno, da upoštevamo cestno prometne predpise. V ta namen smo povabili k sodelovanju kranjske redarje, ki so s svojo pozitivno energijo in navdušenostjo nad svojim delom informirali mimoidoče o zakonih, ki veljajo na cesti in jih moramo upoštevati tudi kot pešci. Mladenki iz AMZS sta odraslim in otrokom omogočili izkušnjo, kako je voziti pod vplivom alkohola s pomočjo pijanih očal, prav tako pa so otroci v senci njihovega šotora ustvarjali na temo varnosti v cestnem prometu. Mimoidoče smo poprosili, da so izpolnili kratko anonimno anketo, s katero bomo dobili vpogled v navade ljudi.
Na stojnici so bili različni pripomočki, ki nam pomagajo, da smo v mraku in temi opaženi in s tem bolj varni. Pripomočke ter rekvizite za igro sta nam prispevala Svet za preventivno Mestne občine Kranj in Agencija za varnost prometa. Vsak, ki je želel, je lahko dobil kresničko. Za ostale pripomočke, kot so odsevni trakovi, lučke za kolo, odsevna kapa ter zabavni rekviziti – pobarvanka, napihljiva žoga -, pa so se otroci in odrasli morali malo potruditi. Naprej so vadili svojo spretnost v natančnosti ciljanja vrvnih obročkov na palice, nato pa z vadbo možganov. Reševati so morali uganke. Ena od ugank se je glasila: »Le meseca junija moje soimenjakinje noč okrašujejo, jaz čez vse leto ob pravem času v temi posvetim. Kaj sem?« Kdor je želel, je lahko dobil tudi knjižno kazalo, na kateri je upodobljena zebra znane ilustratorke in pisateljice Lile Prap. Zebra vabi otroke in vse nas, da cesto prečkamo po njej, saj nam kot pešcem – najbolj ranljivim v prometu – nudi dodatno varnost.

4. junij ’18
Pod Šmarjetno
Večina udeležencev je večino časa na praktičnem usposabljanju. Ostali so deležni poglobljenega individualnega dela, tudi v naravi, kjer si še posebej spočijemo živčke in se napolnimo z energijo za nove premike.

25. april ’18
Pred nami so sončni prvomajski prazniki in zelene poti kar vabijo pohodnike. Namig, kako jih lahko izkoristite in zadovoljite potrebo telesa po gibanju, prihaja z Gorenjske. Udeleženci so izkoristili lep dan in se napotili na 9,6 km dolgo makedamsko pot skozi zeleneče gozdove in po travnikih okoli protokolarnega objekta Brdo.

20. april ’18
Letošnje leto je v znamenju Ivana Cankarja. Ker so knjige pomemben gradnik zdrave osebnostni, smo se odločili obiskati Mestno knjižnico Kranj, kjer nam je prijazna knjižničarka pripovedovala o življenju in delu Ivana Cankarja. Pogovor je tekel tudi o našem odnosu do knjig.

5. april ’18
Spekli smo najboljši burek
Udeleženka albanskega rodu nam je pokazala, kako se pripravi burek. Kdor je želel, je dobil kos testa in naredil svoj burek. Bili so najboljša malica!

30. marec ’18
Ogledali smo si predstavo Stenica
Večina udeležencev ni bila v gledališču že več kot deset let. V okviru tedna slovenske drame, ki se vsako leto odvija v Kranju, smo se zato odločili, da si ogledamo predstavo Stenica, ki jo je predlagal eden od udeležencev. Bili smo navdušeni!

28. februar ’18
USTVARJALNOST SKUPINE SE ŠIRI
Nekaj besed o tem, kako se ustvarjalnost širi med udeleženci skupine.
»Ne bom. Brez veze. Počutim se neumno.« so bili stavki marsikoga v skupini, ki pa so se spremenili v: »Bom pa nekaj narisal!«
Izražanje sebe, svojih notranjih občutkov in razvijanje ustvarjalnosti – to so osnovne potrebe človeka, ki mu omogočajo, da odkriva svoje potenciale, dela korake naprej in širi svoja zavedanja.
Strokovna vodja skupine socialne aktivacije v Kranju je zelo ponosna na vsakega izmed udeležencev.

27. februar ’18
OBISK OBMOČNE OBRTNO-PODJETNIŠKE ZBORNICE KRANJ
Zanimalo nas je, s čim se ukvarjajo na Območni obrtno-podjetniški zbornici Kranj, zato smo se dogovorili za obisk njihove zbornice. Direktorica zbornice nas je sprejela in nam predstavila njihovo delovanje ter imela predavanje o tem, kako biti srečen in kako uspeti v življenju. Poudarila je, da se naša osebna in poslovna pot med seboj prepletata. V nadaljevanju je v ospredje postavila pozitivnost in vztrajnost, dodala je tudi nekaj primerov iz svojega življenja. Udeležence projekta socialne aktivacije je motivirala, naj sanjajo in naj si jasno predstavljajo, kaj si želijo. Končali smo z mislijo, da ni pomembno, kako globoko padeš, ampak kako visoko se dvigneš. Hvaležni smo za možnost obiska zbornice, ki nam je vlila pogum in optimizem.

26. februar ’18
ZIMSKA VITAMINSKA BOMBA
Na »obisku« imamo pravo zimo, mraz ter polarni veter, mi pa smo na toplem sekljali sadje ter se obenem poučili, katere vitamine in minerale vsebuje posamezno sadje. Pripravo sadja smo izkoristili za t. i. »team building«, saj je vsak izmed nas imel svojo nalogo pri pripravi. Na koncu smo se z užitkom okrepčali z vitamini in minerali v naši zimski vitaminski bombi, kot smo jo poimenovali.

16. februar ’18
CENTERKONTURA d.o.o.
Udeleženci projekta socialne aktivacije so izrazili željo, da bi radi še enkrat slišali podrobnejše informacije v zvezi s poklicno rehabilitacijo ter zaposlitvijo pod posebnimi pogoji, zato smo se odpravili na obisk v CenterKontura, kjer nam je predstavnica podjetja podala želene informacije.

13. februar ’18
OBISK GASILSKO REŠEVALNE SLUŽBE KRANJ
Eden izmed gasilcev nas je popeljal po garaži gasilsko-reševalne službe in nam podrobno ter slikovito razkazal vozila, ki jih gasilci uporabljajo, da nas rešujejo različnih nevarnosti. Predstavil nam je delovanje gasilsko reševalne službe in povedal tudi nekaj o svoji življenjski zgodbi in nam namenil spodbudne besede.

7. februar ’18
UMETNIŠKO USTVARJANJE
Današnji zasneženi dan smo izkoristili za umetniško ustvarjanje, lotili smo se barvanja kamnov. Da smo vremensko vzdušje popestrili, smo izbrali žive in pisane barve.

6. februar ’18
OBISK VARSTVENO DELOVNEGA CENTRA KRANJ
Varstveno delovni center Kranj nam je v torek, 6. februarja 2018, odprl vrata in nas sprejel na ogled njihove organizacije. Seznanili smo se z njihovim delovanjem, srečali in pogovarjali smo se z njihovimi uporabniki in videli, kakšno motivacijo do dela imajo.

26. januar ’18
Urejenost prostora, v katerem smo vsak dan, je velikega pomena in vpliva na vsakodnevno počutje, zato smo se odločili, da naš prostor preuredimo. Danes smo zaključili s prenovo prostora, kjer se izvaja projekt socialne aktivacije in našo skupino tudi poimenovali. Fotografija in nasmejani obrazi povedo še več kot besede.

25. januar ’18
Gostovali smo predstavnico Centra za socialno delo Kranj, ki je udeležence seznanila s pravicami iz javnih sredstev. Glede na to, da je vsebina srečanja bila zelo pravna in formalna, je predstavnica zadevo predstavila na zanimiv in živahen način. Za obisk se ji zahvaljujemo.

23. januar ’18
Obiskali smo Center Sonček Kranj in si ogledali, kako pri njih poteka delo.
Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije je neprofitna, nevladna in nepolitična – nacionalna invalidska organizacija ter deluje po načelih socialnega podjetništva. Ustanovljena je bila leta 1983. Vanjo se združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Sonček – Športno društvo cerebralne paralize ter Sončkov klub.

15. januar ’18
Obiskali smo Humano, združenje svojcev pri oskrbi za mentalno zdravje v Kranju, kjer smo se seznanili s tem nevladnim društvom in delovanjem v njihovem okolju. Predstavnica društva nam je ob prijetnem klepetu pripovedovala o delovanju društva.
Društvo je je bilo ustanovljeno na pobudo svojcev uporabnikov psihiatričnih uslug in nekaterih psihiatrov. Svojci oseb s težavami v duševnem zdravju se vsakodnevno srečujejo s težkimi situacijami, ki jim povzročajo stres, ki vodi v depresijo, izgorevanje in psihosomatiko. Z oblikami pomoči, ki jih nudijo v društvu Humana, ne samo pomagajo samo svojcem, temveč omogočajo tudi uspešnejšo rehabilitacijo bolnikov po vrnitvi iz institucij, hkrati pa se v razbremenjenih družinskih odnosih zmanjša tveganje za pojav ali ponovitev bolezni, tako pri svojcih kot njihovih družinskih članih.

11. januar ’18
Danes nas je pot popeljala v eno izmed večjih in znanih podjetij na Gorenjskem – ISKRAEMECO, d. d. Seznanili smo se z delovanjem podjetja in si ogledali proces njihove proizvodnje ter se pogovorili o potrebah po novem kadru v podjetju.
Iskraemeco že sedem desetletij ponuja kakovostne izdelke in storitve, ki energetskim podjetjem po celem svetu omogočajo učinkovito rabo energije. V svoj portfelj vključuje števce električne energije za različne aplikacije, izdelke za komunikacijo, programsko opremo za upravljanje merilnih podatkov in podporne storitve. Eden največjih oddelkov za Razvoj in raziskave v panogi v Evropi napredne ideje pretvarja v realnost in zagotavlja elektrodistribucijam kakovostne in trajnostne energetske rešitve za prihodnje generacije.

14. november ’17
Delavnica izdelave mreže za sadje.

6. november ’17
Varstvo pri delu

3. november ’17
Seznanjanje z vsebino “Moja jutranja rutina”.

2. november ’17
Uvodna predstavitev in sprehod do Struževega.

1. STAR UP SOC – GORENJSKA (2017-01)
PE Kranj
Struževo 90
4000 Kranj

Izvedbo projekta podpira tudi Slovenski regionalno razvojni sklad.